Lääketeollisuuspomo ryhtyi apteekkariksi
Lääketeollisuuspomo ryhtyi apteekkariksi
Apteekkari Risto Holman työpaikalle, Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan Lauttiksen Apteekkiin, pääsee myös metrolla.
Töissä apteekissa

Lääketeollisuuspomo ryhtyi apteekkariksi

Helsinkiläisen Lauttiksen Apteekin apteekkari Risto Holma työskenteli yli 20 vuotta kansainvälisen lääketeollisuuden johtotehtävissä, kunnes sai tarpeekseen reissaamisesta ja halusi palata juurilleen.

Urahaave oli selvillä jo pikkupoikana: työpaikka lääkkeiden parissa. Vierailut koulun jälkeen farmaseuttiäidin työpaikalla kuopiolaisessa apteekissa tekivät miljöön tutuksi. Lukion jälkeen Risto Holma otti ensimmäisen askeleen kohti haavettaan ja aloitti farmasian opinnot Kuopion yliopiston proviisorikurssilla, jolta valmistui vuonna 1992.

– Opiskeluaikana olin töissä sairaala-apteekissa ja avoapteekissa, mutta tein kaikkea muutakin, kuten sijaisuuksia tarkkailuluokan opettajana. Työskentelin myös puolisen vuotta Sveitsissä erään lääketehtaan lääkekehityksessä, hän muistelee.

Sveitsistä saatu hyvä kokemus lääketutkimuksen parissa viitoitti tietä lääketeollisuuteen. Jo ennen valmistumistaan Holma toimi brittiläisessä lääkeyhtiössä ensin viruslääkkeiden tutkimuspäällikkönä ja myöhemmin tuotepäällikkönä. Lukuun ottamatta ensimmäistä työpaikkaansa Holma ei hakenut yhtään työpaikkaa, vaan headhunterit houkuttelivat uusiin tehtäviin. Uraan kansainvälisessä lääketeollisuudessa mahtui pestejä maa-, markkinointi- ja toimitusjohtajana Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa.

– Suurimman osan urastani teollisuudessa tein syöpälääkkeiden parissa. Olin yhdessä vaiheessa maailman eniten käytetyn syöpälääkkeen, taksaanin, markkinointijohtaja. Se on edelleen käytössä muun muassa rinta- ja munasarjasyövän hoidossa, Holma jatkaa ja kertoo työskennelleensä myös biologisia lääkkeitä valmistavassa yrityksessä sekä terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita myyvässä yrityksessä.

Johtajan pallilta riviproviisoriksi

2010-luvun alussa Holma alkoi miettiä, mitä haluaisi tehdä seuraavaksi.

– Olin yli 20 vuotta reissannut ympäri maailmaa, työskennellyt monissa maissa ja nähnyt erilaisia yrityskulttuureja. Halusin jäädä Suomeen, palata juurilleni ja katsoa, mitä apteekkityö on tänä päivänä.

”Halusin jäädä Suomeen, palata juurilleni ja katsoa, mitä apteekkityö on tänä päivänä.”

Holma googlasi avoimia proviisoreiden työpaikkoja pääkaupunkiseudulla ja pääsi töihin – ja erinomaiseen oppiin – espoolaiseen apteekkiin.

– Oli aikamoista hypätä riviproviisoriksi toimitusjohtajan paikalta, jossa taustalla toimii johtoryhmä, sihteereitä ja satojen ihmisten organisaatio. Se oli yksi elämäni isoimpia muutoksia. Uusi työ toi elämään paljon hyvää, kuten normaalin kahdeksan tunnin työpäivän, säännöllisyyden sekä enemmän aikaa perheelle ja itselle.

Takaisin Lauttasaareen

Muutaman vuoden kuluttua Holma haki apteekkilupaa ja sai ensimmäisen oman apteekkinsa Hämeenlinnasta. Sieltä hän siirtyi Lauttasaaren Apteekin apteekkariksi Helsinkiin.

– Kun nuorena työskentelin ulkomailla, minulla oli tukikohta Lauttasaaressa. Saaresta ja sen asukkaista jäi paljon positiivisia muistoja. Kun apteekkilupa tuli hakuun, kiinnostuin siitä heti, sillä Lauttasaaressa oli rakenteilla uusi Lauttiksen kauppakeskus ja Länsimetro sen alle.

Vuonna 2016 Holma siirsi apteekin kadun toiselta puolelta kauppakeskukseen, jonne hän sai suunnitella avarat ja valoisat tilat. Uudeksi nimeksi tuli Lauttiksen Apteekki. Henkilökuntaa on noin 30, ja usein töissä on myös opiskelijoita harjoittelussa.

”Maksimissaan asiakas joutuu odottamaan kolme minuuttia, mutta usein pääsee suoraan tiskille.”

– Panostamme palvelun laatuun, hyvään palvelukokemukseen ja lyhyisiin odotusaikoihin. Maksimissaan asiakas joutuu odottamaan kolme minuuttia, mutta usein pääsee suoraan tiskille. Pyrimme koko ajan pitämään riittävästi farmaseuttista henkilökuntaa paikalla.

Ovesta sisään tulevien asiakkaiden lisäksi apteekki palvelee useita hoivakoteja, kotihoitoa, sairaaloita ja klinikoita. Annosjakelupalvelun piirissä on noin tuhat asiakasta, ja verkkokauppa toimii vilkkaasti. Apteekin asiakasmäärät ovat kasvaneet muutamassa vuodessa huimasti kehittyneen palvelutarjonnan myötä.

Apteekki on myös innovoinut uusia palveluita, kuten lääkkeiden reaaliaikaisen kotiinkuljetuspalvelun MediTaksilla. Kesällä 2021 kokeilussa oli ei-lääkkeellisten tuotteiden kuljetus asiakkaille droonilla. Ilmateitse matka sujuu nopeasti, sillä liikenneruuhkat eivät haittaa.

Ei ole ikävä entiseen

Holma kokee olevansa apteekkarina unelma-ammatissaan eikä ikävöi entiseen elämäänsä – varsinkaan lentokentille.

– Lääketeollisuudessa on aika kaukana asiakkaista, kun taas apteekissa pääsee etulinjaan tapaamaan heitä ja tuomaan ratkaisuja heidän pulmiinsa. Koen asiakaspalvelun hyvin mielekkäänä, hän kertoo.

Nyt kun julkisella terveydenhuollolla on isoja kustannuspaineita ja sen päälle painaa vielä työvoimapula, Holma ehdottaa ratkaisuksi apteekin apua.

– Apteekissa on osaamista ja voimavaroja. Pystyisimme lääkehuollon ammattilaisina auttamaan terveydenhuollossa nykyistä enemmän.

Joka päivä liikuntaa

Apteekkarin työnsä lisäksi Holma ehtii tehdä paljon muutakin, kuten toimia apteekkikauppiaana eli avustaa osapuolia apteekkien vaihtaessa omistajaa. Hän luennoi apteekkien johtamisesta ja taloudesta muun muassa yliopiston proviisoriopiskelijoille ja erilaisille yhdistyksille. Lisäksi hän istuu Apteekkariliiton, Apteekkien Eläkekassan ja useiden terveysalan yritysten hallituksissa.

Holma on myös perheenisä, jonka lähipiirin muodostavat vaimo, kaksi tytärtä, hevonen ja kolme koiraa. Tänä vuonna mies panostaa liikuntaan, ja tavoitteena on treeni per päivä. Viikko-ohjelmaan kuuluu tennistä kaksi kolme kertaa viikossa, kuntosaliharjoittelua ja lenkkeilyä.

Miten ihmeessä vuorokauden tunnit riittävät töihin ja muuhun kaikkeen?

– Pärjään vähillä unilla; minulle riittää kuusi tuntia yössä, Holma naurahtaa.

iso ristoholma

Risto Holman elämän iso käännekohta oli siirtyminen kansainvälisistä johtajapesteistä riviproviisoriksi Suomeen kymmenisen vuotta sitten. Päätös ei kaduta, sillä se toi mukanaan paljon hyviä asioita.

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.