Kuusamon Keskusapteekki sai uuden vetäjän
Apteekkari Sari Alatulkkila päätyi Kuusamoon monen mutkan ja paikkakunnan kautta.
Ei sinne voi hakea. Näin vastasi opinto-ohjaaja, kun Sari Alatulkkila 15-vuotiaana esitti toiveensa päästä Tutustu työelämään -jaksolle apteekkiin. Elettiin vuotta 1985 Viialassa Pirkanmaalla. Tuolloin moni vielä koki apteekit ulkopuolisilta suljetuksi maailmaksi, jonka korkeiden tiskien taakse muilla ei ollut asiaa.
– Kävelin sisään paikalliseen apteekkiin ja tiedustelin, huolisivatko he minut työharjoitteluun. Kyllä he huolivat. Olin siellä ensimmäinen TET-harjoittelija, mutta minun jälkeeni siitä tuli käytäntö. Aina kannattaa olla omatoiminen, Alatulkkila muistelee.
Harjoittelu apteekissa – tai pikemmin se, mitä muu henkilökunta teki – kolahti. Lisäksi suosikkikouluaineet, kemia ja biologia, liittyvät läheisesti farmasiaan.
Kuopioon, Turkuun, Ylitorniolle
Lukion jälkeen nuori nainen ei edes harkinnut muuta alaa kuin farmasiaa. Ura alkoi työskentelemällä harjoittelijana vuoden ajan Yliopiston Apteekissa Tampereella.
Kuopion yliopiston ovet avautuivat vuonna 1990, ja farmaseutin tutkintotodistus oli kädessä kolme vuotta myöhemmin. Alatulkkila palasi Pirkanmaalle, työskenteli apteekissa Kylmäkoskella ja suoritti proviisorin opintoja avoimessa yliopistossa. Myöhemmin hänet hyväksyttiin Kuopioon proviisorilinjalle, josta hän valmistui vuosituhannen vaihteen kynnyksellä.
Ensimmäinen proviisorin pesti löytyi Turusta ja seuraava Ylitorniolta, jossa kului kymmenen vuotta. Siellä heräsi ajatus opiskella vielä jotain aivan muuta.
– Ajattelin, että kauppatieteet olisivat hyvä lisä omaan alaani. Olen yrittäjäperheestä, ja oma apteekki oli aina päämääräni. Pääsin opiskelemaan Lapin yliopistoon ja sain maisterin tutkinnon valmiiksi vuonna 2012, Alatulkkila kertoo.
Kolariin, Posiolle ja nyt Kuusamoon
Ylitornio vaihtui sittemmin Kolariksi ja sieltä Posioksi. Sinne Alatulkkila tuli väliaikaisesti hoitamaan apteekkia apteekkarivaihdoksen ajaksi, mutta saikin sen ensimmäiseksi omaksi apteekikseen. Posion apteekkarina vierähti kuusi vuotta. Tarkoitus oli jäädä paikkakunnalle ainakin siihen asti, kunnes lapset saavat koulunsa käytyä. Toisin kävi.
– En ollut edes ajatellut hakea seuraavaa apteekkia, kun Kuusamon Keskusapteekin silloinen apteekkari alkoi pommittaa minua. Hän kehui tätä minulle sopivaksi apteekiksi, jonne välimatkaa naapurikunnasta Posiolta on vain 60 kilometriä. Hain apteekkilupaa tänne ja sain sen.
Alatulkkila otti Kuusamon Keskusapteekin vastaan toukokuun 2022 lopulla. Apteekki sijaitsee hyvällä paikalla noin 15 000 asukkaan kaupungin ydinkeskustassa Torikeskuksen kupeessa.
Kuusamossa liikkuu turisteja ympäri vuoden. Rukan hiihtokeskukseen on matkaa noin 30 kilometriä, ja läheisestä Oulangan kansallispuistosta löytyy Suomen suosituin vaellusreitti, Karhunkierros.
Apteekkarin ensimmäinen kesä uudessa apteekissaan on mennyt pitkälti palvelutiskissä reseptejä toimittaessa.
– Tykkään työskennellä asiakkaiden parissa ja ratkoa heidän ongelmiaan. Pienellä paikkakunnalla oppii pikkuhiljaa tuntemaan oman asiakaskuntansa, mikä on hienoa.
Terveyspiste ja videoapteekki tulossa
Kuusamon Keskusapteekissa työskentelee 13 työntekijää, ja joukosta löytyy astmaan ja diabetekseen erikoistuneet farmaseutit. Apteekista saa resepti- ja itsehoitolääkkeet sekä apteekkikosmetiikan halutessaan kätevästi kotiin kuljetettuna.
Aiemman apteekkarin aikana toiminut Terveyspiste käynnistyy uudelleen heti, kun aluehallintovirasto ehtii antaa uudelle apteekkarille siihen luvan. Koulutettu sairaanhoitaja tarjoaa arkipäivisin matalan kynnyksen palveluita, kuten haavojen hoitoa, rokotuksia ja verenpaineen mittauksia.
Apteekilla on Ruka Infossa palvelupiste, josta on saatavilla muun muassa tavallisimpia kipulääkkeitä.
”Pitäisi unohtaa tiukat tonttirajat apteekin ja terveyskeskuksen välillä ja luoda asiakkaille yhtenäiset hoitopolut.”
– Olemme ottamassa käyttöön videoapteekkia etenkin Rukan palvelupistettä varten, jotta voimme toimittaa asiakkaille reseptilääkkeitä. Sesonkiaikana SkiBus kulkee sinne useita kertoja päivässä, ja saamme sen kyydillä lääkkeet perille, Alatulkkila selvittää.
Videoyhteyttä varten asiakas tarvitsee puhelimeensa Remomedi-sovelluksen, jonka kautta pääsee tekemään vahvan tunnistautumisen ja tilaamaan reseptilääkkeitä apteekista. Videoyhteyden avulla apteekki pystyy antamaan lääkeneuvontaa. Asiakas maksaa lääkkeet sovelluksen kautta ja noutaa ne Ruka Infosta, apteekista aukioloaikoina tai apteekin noutolokerikosta aukioloaikojen ulkopuolella.
Toiveena tiiviimpi yhteistyö terveydenhuollon kanssa
Alatulkkila odottaa mielenkiinnolla, mitä uudet hyvinvointialueet tuovat tullessaan ja mihin lokeroon apteekit siinä sijoittuvat. Toiveena on, että apteekkijärjestelmä integroituisi jatkossa paremmin terveydenhuollon kanssa.
– Apteekin ammattilaisten tietotaitoa lääkkeistä kannattaisi hyödyntää aiempaa enemmän. Pitäisi unohtaa tiukat tonttirajat apteekin ja terveyskeskuksen välillä ja luoda asiakkaille yhtenäiset hoitopolut. Joillain paikkakunnilla yhteistyö on jo tiivistä, joillain sitä ei ole ollenkaan.
Nykyisen apteekkijärjestelmän hyviksi puoliksi Alatulkkila nostaa apteekkien hyvän kattavuuden ympäri maata. Jos perustamisoikeus olisi vapaa eikä apteekkisääntelyä olisi, pienet syrjäiset paikat eivät juuri apteekin pitoon houkuttelisi.
Toinen iso plussa liittyy hinnoitteluun.
– Nyt jokainen suomalainen saa ikään kuin kansalaisoikeutenaan lääkkeet samalla hinnalla asuinpaikasta riippumatta. Kunhan vain asiakkaat muistaisivat, ettei apteekkari hinnoittele myymiään lääkkeitä vaan valtioneuvosto päättää lääketaksat.
Apteekkari Sari Alatulkkila viihtyy vapaalla muun muassa Kuusamon uimahallista, jossa hän pari kertaa viikossa. Myös käsityöt – etenkin sukkien kutominen – rentouttavat.