Kullanarvoisia neuvoja – ja ihan ilmaiseksi
Kullanarvoisia neuvoja – ja ihan ilmaiseksi
Holman Apteekin farmaseutti Heta Vallanen kehottaa kysymään neuvoja apteekin ammattilaisilta, mikäli lääkkeiden oikea ja turvallinen käyttö mietityttää.
Apteekki palvelee

Kullanarvoisia neuvoja – ja ihan ilmaiseksi

Apteekin ammattilaisten opastus lääkkeiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön tukee lääkehoidon onnistumista.

Kun asiakas hakee apteekista itselleen uutta reseptilääkettä, hän saa lääkkeen toimittavalta farmaseutilta tai proviisorilta perusopastuksen sen käyttöön. Siihen velvoittaa lääkelaki.

– Esimerkiksi tablettimuotoisista valmisteista käymme läpi, mihin vuorokauden aikaan se otetaan, otetaanko ruuan kanssa vai tyhjään mahaan ja saako puolittaa vai ei. Jos kyse on inhaloitavasta eli hengitettävästä lääkkeestä, monesti katsomme asiakkaan kanssa yhdessä, miten laite toimii, kertoo farmaseutti Heta Vallanen Holman Apteekista Lahdesta.

Jos lääke on tuttu, perusasiat ovat käyttäjällä yleensä jo hallussa. Lääkkeitä noudettaessa apteekin väki saattaa muistuttaa kontrollikäynneistä lääkärillä ja mahdollisista mittauksista sekä kysellä lääkkeen sopivuudesta ja haittavaikutuksista – ei uteliaisuuttaan vaan asiakkaan parhaaksi.

Otanko vai enkö ota?

Joskus lääkitys voi herättää asiakkaassa vastustusta erinäisistä syistä.

– Yritämme näissä tapauksissa neuvonnalla motivoida asiakasta ja kertoa, miksi lääkettä kannattaa käyttää. Esimerkiksi verenpaineen hoito lääkityksellä suojaa sydän- ja munuaisongelmilta. Kun käyttäjä itse ymmärtää, miksi lääke on tärkeää ottaa, hän sitoutuu lääkehoitoonsa paremmin. Pelkkä lääkkeen määrääminen ja käsky käyttää sitä eivät motivoi.

Lääke tehoaa paremmin ja siitä on vähemmän mahdollisia haittavaikutuksia, kun sitä käyttää oikein. Pahimmillaan tulehduskipulääkkeiden liikakäytöstä voi tulla mahahaava tai joku itsehoitolääke voi peittää vakavan sairauden oireita. Vallanen kertoo tapauksesta, jossa asiakas söi pitkään oireisiinsa närästyslääkettä, kunnes selvisi, että oireet olivat sydänperäisiä. Keskustelemalla oireista apteekissa asia olisi todennäköisesti selvinnyt aikaisemmin.

Väärät käsitykset romukoppaan

Lääkkeiden käyttöön liittyy monia vääriä käsityksiä. Moni esimerkiksi luulee, että lääkkeet pitää ottaa aina ruuan kanssa. Se ei pidä paikkaansa, sillä lääkkeitä on niin paljon erilaisia ja käyttötapa riippuu aina lääkkeestä.

– Parempi nyrkkisääntö on ottaa lääke tyhjään vatsaan, sillä muuten sen teho saattaa heikentyä. On kuitenkin olemassa lääkkeitä, jotka pitää ehdottomasti ottaa ruokailun jälkeen tai sen yhteydessä, koska niistä voi muuten tulla voimakasta pahoinvointia. Osalla lääkkeistä ei ole mitään väliä ruokailun suhteen. Käyttötapa selviää apteekissa, Vallanen valottaa.

 

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.