

”Haluan auttaa ihmisiä voimaan paremmin”
Oulunkylän Apteekin apteekkari Minna Lähdevuoren mukaan apteekin tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia siitä, että ihmiset käyttävät lääkkeitä oikein ja turvallisesti.
Yksi asia jaksaa ihmetyttää apteekkari Minna Lähdevuorta. Miksei apteekkia vieläkään nähdä olennaisena osana terveydenhuoltoa, vaikka farmasian ammattilaiset tapaavat asiakkaita paljon useammin kuin mikään muu terveydenhuollon toimipiste?
– Tarjoamme matalan kynnyksen lähipalvelua. Apteekki on ainoa paikka, jonne pääsee aikaa varaamatta keskustelemaan omasta lääkityksestään ja siihen liittyvistä huolista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Tällä on merkitystä erityisesti ikääntyvälle väestölle nyt, kun muu terveydenhuolto on kuormittunut, Lähdevuori sanoo.
Apteekkien tehtävä on huolehtia, että ihmiset käyttävät lääkkeitään oikein, ja sitä kautta vähentää lääkkeistä koituvia haittoja. Farmaseutit ja proviisorit usein havaitsevat asiakkaiden lääkityksissä ongelmia, joista he ovat yhteydessä lääkäriin. Parhaimmillaan nopea reagointi auttaa asiakasta välttämään suurempia terveydellisiä haittoja tai estää elämänlaadun heikentymistä.
Asiakkaiden apteekista saama itsehoitoneuvonta tuottaa vuodessa jopa 518 miljoonan euron säästöt hyvinvointialueille. Tiedot käyvät ilmi Apteekkariliiton selvityksestä.
– Säästö syntyy toteutumattomista lääkärikäynneistä. Neuvontaa ei voida ulkoistaa tai tehdä etänä, vaan se vaatii opastusta kasvokkain farmaseuttisen henkilökunnan aloitteesta. Asiakas ei aina välttämättä ymmärrä tarvitsevansa sitä, Lähdevuori korostaa.
Oman kylän apteekki palvelee hyvin
Oulunkylän Apteekki sijaitsee Liikekeskus Ogelissa keskellä Oulunkylää Pohjois-Helsingissä. Paikalliset ja satunnaiset kävijät tuntevat pitkään toimineen ’kyläapteekin’ henkilökunnan vankasta osaamisesta, erinomaisesta palvelusta ja lyhyistä jonotusajoista.
Viime kevään pienimuotoinen remontti toi lisää tilaa niin reseptipuolelle kuin palveluvalintaan ja paransi toimivuutta. Syksyllä arkipäivien ja lauantain aukioloajat pitenivät tunnilla.
Minna Lähdevuori aloitti Oulunkylän Apteekin apteekkarina syyskuussa 2023. Apteekin vakituiseen henkilökuntaan kuuluu proviisori, neljä farmaseuttia ja kaksi teknistä työntekijää.
”Neuvontaa ei voida ulkoistaa tai tehdä etänä, vaan se vaatii opastusta kasvokkain farmaseuttisen henkilökunnan aloitteesta. Asiakas ei aina välttämättä ymmärrä tarvitsevansa sitä.”
– Saan asiakkailta aika usein palautetta siitä, että meillä asiakas huomioidaan ja että tänne on mukava tulla, koska asiat hoituvat hyvin. Siitä kiitos kuuluu jokaiselle työntekijälle!
Lähdevuori pyrkii olemaan asiakaspalvelussa mahdollisuuksien mukaan aina, kun ehtii.
– Suoritan töiden ohella apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopintoja Helsingin yliopistossa. Tavoitteena on vahvistaa omaa ammattitaitoa entisestään sekä saada työkaluja esimerkiksi lääkitysturvallisuuden parantamiseen ja palveluiden kehittämiseen, hän kertoo.
Apteekkijärjestelmää uudistettava huolellisesti
Viime vuosina yhteiskuntaa on puhuttanut apteekkisääntelyn mahdollinen purku ja itsehoitolääkkeiden vapauttaminen päivittäistavarakauppaan. Minna Lähdevuori seuraa keskustelua tarkasti.
– Kaikki alan uudistukset on tehtävä vaiheittain ja huolellisesti, jottei toimiva järjestelmä vaarannu. Monet muistavat pieleen menneen taksireformin muutaman vuoden takaa. Esimerkiksi huonosti tehty itsehoitolääkeuudistus voi merkittävästi lisätä lääkehaittoja ja terveydenhuollon kuormitusta. Siihen Suomella ei ole varaa.
Jotta lääkehoidot onnistuvat ja lääkitysturvallisuus varmistuu, asiakkaille pitää jatkossakin taata riittävä farmaseuttinen tuki. Se onnistuu Lähdevuoren mukaan vain, kun apteekin liiketoiminta on kannattavaa ja apteekki pystyy työllistämään riittävästi henkilökuntaa.
– Apteekkeihin kohdistuvat suunnitellut leikkaukset voivat jossakin vaiheessa näkyä siinä, miten apteekki pystyy palvelemaan asiakkaita. Leikkaukset ovat jo nyt heikentäneet etenkin pienten apteekkien taloutta. Jos vielä itsehoitolääkkeet vapautetaan kauppoihin, riskinä on apteekkipalveluiden katoaminen varsinkin pieniltä paikkakunnilta. Se puolestaan vaikuttaa reseptilääkkeiden saatavuuteen.
Lähdevuori kyseenalaistaa sen, haluammeko tukea ruokakaupan keskittymistä entisestään.
– Nykyisessä apteekkijärjestelmässä itsehoitolääkkeiden hinnat ovat pysyneet sääntelyn avulla hyvin maltillisina verrattuna esimerkiksi ruuan nousseisiin hintoihin. Jos kauppa ei ole pystynyt laskemaan ruuan hintoja, miksi se pystyisi yhtäkkiä laskemaan lääkkeiden hintoja? Todennäköisesi valikoima kaupoissa suppenisi suurimenekkisiin brändituotteisiin.
Kaksi apteekkaria samassa perheessä
Minna Lähdevuori varttui Säkylään nykyisin kuuluvassa Köyliössä Satakunnassa. Kiinnostus kemiaan vei opiskelemaan laborantiksi 1990-luvulla. Myös ihmisen biologia veti puoleensa.
– Opintojen aikana kiinnostuin lääkealasta ja farmasiasta. Minua innosti ajatus siitä, että jonain päivänä voisin osaltani vaikuttaa siihen, että ihmiset voivat paremmin, hän muistelee.
Lähdevuori valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 2002 farmaseutiksi ja 2004 proviisoriksi. Hän työskenteli Itä-Helsingissä Mellunmäen apteekissa ja sivuapteekin hoitajana Pihlajiston sivuapteekissa sekä pitkään Kontulankaaren apteekissa. Viimeinen pesti ennen omaa apteekkia oli aviomiehen, Mikko Lähdevuoren, omistamassa Kiltakallion Apteekissa Espoossa johtavana proviisorina ja yrittäjäpuolisona.
”Huonosti tehty itsehoitolääkeuudistus voi merkittävästi lisätä lääkehaittoja ja terveydenhuollon kuormitusta.”
Miten kaksi apteekkaria mahtuu samaan perheeseen?
– Kiireistä on, ja katsomme kalenterit tarkkaan. Lapsemme ovat 13- ja 15-vuotiaita, joten onneksi pikkulapsiarki on jo takana. Toki apteekkiasiat tulevat aika usein kotiin, mutta pyrimme siihen, etteivät ne ole läsnä koko ajan. Hyvä puoli on, että ymmärrämme täysin toistemme työasiat ja voimme tukea toisiamme.
Vapaa-ajalla Minna Lähdevuoren tapaa usein liikkumasta ulkona ja viettämässä aikaa perheensä kanssa. Mieluisiin lajeihin kuuluvat lenkkeily, kuntosali, hiihto ja laskettelu. Vilkas havannankoiranpentu Nipsu huolehtii, ettei emännälle jää ylimääräistä lököttelyaikaa.