Drive-in-luukulta saa pian lääkkeitä
Mynämäen apteekkari Jan-Peter Malmén toivoo, että suomalaiset voivat myös jatkossa hyödyntää apteekin ammattilaisten valtavaa lääke- ja terveydenhuollon tietopankkia.
Elettiin 1970-lukua, kun alle kouluikäinen pojannassikka astui apteekkiin äitinsä vanavedessä. Hän hurmioitui välittömästi paikan mystisestä tunnelmasta, korkeista palvelutiskeistä ja voimakkaasta kamferin tuoksusta. Tuo käynti ja muut sitä seuranneet viitoittivat tietä Jan-Peter Malménin tulevalle ammatille ja työpaikalle.
– Tiesin jo varhain, että haluan opiskella farmasiaa. Apteekkiala tuntui aina itsestäänselvyydeltä, vaikkei minulla ole siihen mitään ’sukurasitetta’, kuten monella kollegalla on, hän naurahtaa.
Nyt useita vuosikymmeniä myöhemmin Malménin luotsaamassa Mynämäen Apteekissa ei tuoksu kamferilta – sen valmistus on apteekeissa lopetettu – vaan uudelta rakennukselta. Apteekki avasi uusissa tiloissa syyskuun lopussa vajaan kilometrin päässä entisistä Valtakatu 1:ssä S-marketin laajennusosassa keskustan laitamilla. Paikka vaihtui, mutta asiantunteva henkilökunta pysyi samana.
Mynämäen Apteekki pidensi aukioloaikojaan muuton myötä.
Muuton myötä moni asia koheni aiempaan verrattuna.
– Pystymme nyt tarjoamaan asiakkaillemme esteettömät tilat, joihin pääsee ilman kynnystä, rappuja tai jyrkkää luiskaa. Sähköovet avautuvat itsestään, mikä helpottaa kulkemista. Asiakkaat saavat kätevästi hoidettua apteekkiasiat, kun he käyvät ruokakaupassa tai päinvastoin, apteekkari listaa plussia.
Sijainti lähellä Porintietä eli valtatie 8:aa mahdollistaa nopean piipahtamisen myös ohiajaville autoilijoille.
Monen paikan kautta Mynämäelle
Kun Malmén oli 11-vuotias, perhe muutti Mustasaaresta Vaasan läheltä Närpiöön vanhempien sukujuurille. Sieltä elämä vei tuoreen ylioppilaan ensin Turkuun Åbo Akademiin lukemaan farmasiaa ja muutamaa vuotta myöhemmin Helsingin yliopistoon suorittamaan farmasian ylempää korkeakoulututkintoa. Nuori mies valmistui proviisoriksi vuonna 1998.
Sittemmin Malmén työskenteli proviisorina apteekeissa Teuvalla, Turussa ja Lohjalla. Toisenlaista kokemusta kertyi Turun yliopistollisen sairaalan sairaala-apteekissa, josta veri veti takaisin asiakaspalveluun 1,5 vuoden pestin jälkeen.
Vuonna 2017 Malmén sai ensimmäisen apteekkilupansa Karvian apteekkiin ja otti sen vastaan helmikuussa 2018. Hän siirtyi Mynämäen apteekkariksi syksyllä 2021 ja muutti paikkakunnalle asumaan.
Tulossa drive-in-luukku ja verkkokauppa
Mynämäen Apteekissa työskentelee apteekkarin lisäksi 11 farmasian ammattilaista. Uusissa tiloissa aukioloajat pitenivät kuudella tunnilla viikossa eli tunnin maanantaista lauantaihin. Käsikauppatuotteista kertyy nyt vihreällä kortilla bonusta S-tilille.
Samassa yhteydessä myös innovoitiin uutta asiakaspalveluun. Yksi lisäpalveluista on pian avattava drive-in-luukku, joka mahdollistaa lääkkeiden oston ilman, että asiakkaan tarvitsee nousta pois autosta.
Drive-in-luukku mahdollistaa lääkkeiden oston ilman, että asiakkaan tarvitsee nousta pois autosta.
– Moni on erehtynyt luulemaan, että seinään tulee pikaruokaluukku. Siitä ei valitettavasti saa burgereita vaan siitä ojennetaan asiakkaille pillereitä. Luukku on kätevä esimerkiksi perheille, jotka tulevat lääkäristä sairaan lapsen kanssa ja lääkkeitä pitää hakea kotimatkalla, apteekkari vinkkaa.
Tulossa on myös verkkokauppa, josta voi tilata lääkkeitä ja muita valmisteita kotiin tai viereisessä S-marketissa sijaitsevaan noutolokerikkoon.
Apteekin ensiarvioinnit säästävät yhteiskunnan rahoja
Unelma-ammatissaan ja asiakaspalvelutyössä viihtyvä Malmén seuraa tarkasti yhteiskunnassa käytävää keskustelua apteekkijärjestelmän uudistamisesta. Hän on huolissaan mahdollisista liian radikaaleista muutoksista ja asiakkaille koituvista heikennyksistä, jos järjestelmä mullistuu täysin.
– Nykytilanteessa asiakkailla on käytössään iso lääke- ja terveydenhuollon tietopaketti ilmaiseksi ilman ajanvarausta. Apteekin farmaseuttinen henkilökunta tietää valtavasti ja pystyy tekemään kriittiset ensiarvioinnit siitä, voiko vaivan hoitaa itse vai pitääkö hakeutua lääkäriin. Tällainen apteekin tekemä esisuodatus säästää yhteiskunnan rahoja todella paljon, Malmén korostaa.
Jos itsehoitolääkkeet vapautuvat päivittäistavarakauppaan, neuvontaa ei ole siellä saatavilla.
Toki apteekkari löytää nykyjärjestelmässä korjattavaa. Hän toivoo etenkin lääkevaihtoon liittyvän turhan byrokratian karsimista, jotta viime vuosina vaivanneisiin saatavuusongelmiin saadaan helpotusta.
– Jos esimerkiksi lääkkeestä ei ole jotain tiettyä lääkevahvuutta saatavilla, emme voi apteekissa vaihtaa sitä toiseen vaan lupa pitää aina saada lääkäriltä. Se työllistää apteekkia ja lääkäriä sekä vie turhaa aikaa. Apteekissa työskentelee lääkehuollon ammattilaisia, joilla pitäisi olla oikeus lääkevaihtoon tällaisissa tilanteissa.
Vapaalla mökkeilyä ja paritanssia
Vapaa-ajallaan Malmén usein hurauttaa Närpiössä sijaitsevalle kesämökilleen. Monenlainen fyysinen puuhailu saaressa meren rannalla tuo mukavaa vastapainoa apteekkityölle. Viime kesänä mökki sai uuden maalin ulkopintaansa ja moottorisaha soi tontilla puuston karsinnassa.
– Lisäksi olen harrastanut noin 13 vuotta paritanssia, mikä on hyvää kuntoilua. Viiden tunnin aikana saa illassa poltettua 2 000–3 000 kilokaloria. Suosikkitanssejani ovat fusku, bugg ja hidas valssi.
Apteekkari Jan-Peter Malmén on vapaa-ajallaan innokas paritanssien harrastaja.