Apteekki varmistaa, että lääkehoidot ovat turvallisia
Kuka tahansa ei voi arvioida asiakkaiden lääkehoitoja, vaan se vaatii koulutusta ja osaamista.
Millaiseen vaivaan tarvitset lääkettä? Onko sinulla muita sairauksia tai lääkityksiä? Tuleeko lääke sinulle vai esimerkiksi iäkkäälle omaiselle?
Apteekin farmaseutti tai proviisori ei kysele näitä asioita turhaan, vaan jotta hän voi antaa asiakkaalle oikeat neuvot lääkkeen käyttöön ja puuttua mahdollisiin ongelmiin lääkehoidossa.
– On tärkeää, että apteekin ammattilaiset arvioivat asiakkaiden lääkehoitoja. Tällä varmistetaan, että lääkehoidot ovat turvallisia, asianmukaisia ja tehokkaita, sanoo proviisori Eva Ramsay Kiltakallion Apteekista Espoosta.
Pohja lääkehoitojen arviointiosaamiselle luodaan farmasian korkeakouluopinnoissa. Lisäksi apteekissa työskentelevillä farmaseuteilla ja proviisoreilla on velvollisuus ylläpitää ammatillista osaamistaan esimerkiksi täydennyskoulutusten avulla.
– Jos lääkkeitä myytäisiin ruokakaupassa, siellä tätä osaamista ei olisi tarjolla, Ramsay kiteyttää.
Kullanarvoisia neuvoja
Asiakkaiden lääkehoitoja arvioidaan apteekissa sekä reseptitiskissä että itsehoitohyllyllä.
Reseptitiskissä farmaseutti tai proviisori varmistaa, että lääke ja sen annos on oikea, ja tarkistaa, onko lääkkeellä yhteisvaikutuksia tai päällekkäisyyksiä asiakkaan muun lääkehoidon kanssa. Hän kertoo lääkkeen mahdollisista haitoista ja antaa asiakkaalle ohjeet sen oikeaan käyttöön.
– Hoito voi epäonnistua, jos lääkettä käytetään väärin. Joitakin antibiootteja ei saa esimerkiksi ottaa yhtä aikaa maitotuotteiden kanssa, koska se estää antibiootin imeytymistä, Ramsay toteaa.
Joskus esiin tulee vakava yhteisvaikutus, jota lääkäri ei ole huomannut lääkettä määrätessään. Silloin asiasta ollaan yhteydessä lääkäriin, joka voi tarvittaessa muuttaa lääkehoitoa.
Itsehoitohyllyllä farmaseutti tai proviisori kyselee, millaisia oireita asiakkaalla on ja kuinka kauan ne ovat kestäneet, jotta hän voi suositella oikeaa hoitoa vaivaan. Toisinaan todetaan, että itsehoitolääke ei olekaan paras hoito oireisiin, vaan asiakkaan tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Myös itsehoitohyllyllä on tärkeää kertoa muista sairauksista ja lääkityksistä, jotta farmasian ammattilainen voi arvioida, sopivatko lääkkeet yhteen.
– Tulehduskipulääkkeet voivat esimerkiksi heikentää verenpainelääkkeiden tehoa tai lisätä verenohennuslääkkeisiin liittyvää vuotoriskiä. Silloin turvallisempi kipulääke on yleensä parasetamoli, Ramsay kertoo.