Skip to main content
Apteekki hyödyttää yhteiskuntaa monella tavalla

Apteekki hyödyttää yhteiskuntaa monella tavalla

Moni kulkee apteekin ovesta sen suuremmin ajattelematta, kuinka paljon Suomen hyvin toimiva apteekkijärjestelmä hyödyttää niin kansalaisia kuin koko yhteiskuntaa. Apteekeilla on tärkeä oma roolinsa terveydenhuoltojärjestelmässä: ne vastaavat jokaisen suomalaisen lääkehuollon palveluista omilla sijaintialueillaan.

Apteekki on ylivoimaisesti käytetyin terveyspalvelu ja enemmistölle myös lähin terveyspalvelu. Suomessa on yhteensä 827 apteekkitoimipistettä – yksi noin 6 800 asukasta kohti.

Kun julkinen terveydenhuolto on kuormittunut, lääkärille pääsyä voi joutua odottamaan pitkään. Apteekki on matalan kynnyksen terveydenhuollon toimipiste, jonne ei tarvitse ajanvarausta. Suomalainen tapaakin terveydenhuollon ammattilaisen useimmin apteekissa – keskimäärin 60 miljoonaa kertaa vuodessa.

Lääkkeiden myynnin lisäksi apteekin ammattilaiset opastavat asiakkaita lääkkeen oikeaan ja turvalliseen käyttöön, mikä varmistaa lääkehoidon onnistumisen. Apteekkien neuvonta säästää muita yhteiskunnan terveydenhuollon menoja valtavan summan: liki miljardi euroa vuositasolla.

Apteekkien neuvonta säästää muita yhteiskunnan terveydenhuollon menoja liki miljardi euroa vuodessa.

Apteekin työtä on myös arvioida, milloin asiakas on hoidettavissa itsehoitolääkkeellä ja milloin hänet tulee ohjata lääkäriin. Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia vain oikein käytettyinä ja valittuina.

Lääkemenojen säästöjä ja verotuloja

Jo 20 vuoden ajan apteekin tekemä lääkevaihto on tuonut merkittäviä säästöjä yhteiskunnan lääkemenoihin. Siinä apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen halvempaan vaihtokelpoiseen rinnakkaisvalmisteeseen. Biologiset lääkkeet ovat tulossa apteekkien lääkevaihdon piiriin vuoden 2024 alusta lukien, mikä tuo kymmenien miljoonien eurojen säästöt lääkekustannuksiin.

Apteekit kartuttavat valtion kassaa verojen kautta. Apteekin omistaa apteekkiluvan saanut proviisori, joka paikallisena yrittäjänä maksaa veronsa Suomeen ja kotikuntaansa. Esimerkiksi vuodelta 2019 yksityisistä apteekeista kertyi valtiolle verotuloja apteekki- ja tuloveroina 392 miljoonaa euroa eli yli miljoona euroa päivässä.

Lähde: Apteekkariliitto