Skip to main content
Apteekkari on huolissaan lääkitysturvallisuudesta
Apteekkari on huolissaan lääkitysturvallisuudesta
Apteekkari Leena Penttilä suhaa sähköpyörällään maisemareittiä Olavinlinnan ohi päivittäin työmatkallaan Savonlinnan Uuteen Apteekkiin.
Apteekkarin tarina

Apteekkari on huolissaan lääkitysturvallisuudesta

Savonlinnan Uuden Apteekin apteekkari Leena Penttilä näkee työssään päivittäin, miten tärkeä rooli apteekilla on matalan kynnyksen terveydenhuollon palveluiden tarjoajana.

Jotkut kohtaamiset jäävät pysyvästi mieleen. Asiakas seisoi apteekissa perusvoidehyllyn edessä ja silmäili tuotteita. Kun viereen tullut Leena Penttilä tiedusteli, mihin tarkoitukseen voide tulee, asiakas näytti koiranpureman kädessään. Farmasian ammattilaisen sydän muljahti. Käteen oli jo kehittymässä tulehdus, joka voi pahimmillaan viedä hengen.

– Ohjeistin asiakkaan tiukkaan sävyyn välittömästi hakeutumaan lääkäriin. Asiakas sai jäykkäkouristusrokotteen ja antibioottikuurin, apteekkari muistelee pysäyttävää tapausta vuosien takaa.

Viime aikojen tunnetuimman tapauksen apteekin henkilökunnan tarkkanäköisyydestä kertoi taannoin pääministeri Petteri Orpo. Kun hän oli mennyt hakemaan huonoon oloonsa närästyslääkettä, kokenut farmaseutti oli tunnistanut sydänkohtauksen ja patistanut miehen suoraan sairaalaan.

”Olen ylpeä ammatistani, sillä koen tekeväni merkityksellistä ja tärkeää työtä.”

Lääkeneuvonta kuuluu apteekin lakisääteisiin tehtäviin. Siihen sen ammattilaisilla on pitkä koulutus ja laaja osaaminen.

– Jos asiakas olisi mennyt markettiin ostamaan voidetta, en tiedä, miten tarina olisi päättynyt. Me apteekissa kyselemme ja teemme tarvekartoitusta, jotta löydämme joko sopivan itsehoitotuotteen tai tarvittaessa ohjeistamme kääntymään lääkärin puoleen, Penttilä painottaa.

Ei mikä tahansa kauppa

Itsehoitolääkkeiden myynnin mahdollinen vapauttaminen päivittäistavarakauppaan huolestuttaa apteekkaria, sillä lääkkeiden käytössä tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisten kartoitusta. Mikä lääke ja millä annostuksella sopii kenelle? Kun kukaan ei ole vieressä opastamassa lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä, asiakkaan lääkitysturvallisuus vaarantuu.

Leena Penttilä joutuu usein puolustamaan apteekkialaa ja sen ammattilaisia.

– Apteekki ei ole mikä tahansa kaupallinen yritys, joka myy jotain, vaan sillä on aina terveydenhuollon näkökulma ja suuri vastuu. Apteekkiin pääsee aikaa varaamatta kysymään terveydenhuollon ammattilaisen neuvoa. Ei tarvitse jäädä odottamaan puhelimessa tai jonottamaan terveyskeskuksen päivystysaulassa Olen ylpeä ammatistani, sillä koen tekeväni merkityksellistä ja tärkeää työtä.

Maaseudulta kaupunkiin isompaan apteekkiin

Leena Penttilä aloitti viime kesäkuussa apteekkarina Savonlinnan Uudessa Apteekissa, jonne hän siirtyi Rantasalmen apteekista noin 40 kilometrin päästä.

– Vaihdos merkitsi minulle siirtymistä pienestä maaseutukunnasta vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. Halusin ehdottomasti vaihtaa isompaan apteekkiin juuri Etelä-Savossa, koska tämä seutu on niin ihana.

K-Citymarketin tiloissa sijaitsevassa apteekissa työskentelee apteekkarin lisäksi viisi farmaseuttia ja kaksi teknistä työntekijää. Penttilän aviomies Ismo liittyy farmaseuttiseen vahvuuteen, kunhan Rantasalmen apteekki saa uuden apteekkarin. Jatkossa pariskunta toivoo pääsevänsä joskus yhtä aikaa lomalle. Pienessä apteekissa se oli harvoin mahdollista.

– Olen saanut Savonlinnan Uudessa Apteekissa lämpimän vastaanoton niin henkilökunnalta kuin asiakkailta. Minut löytää joka päivä asiakaspalvelusta ainakin jonkin aikaa. Koen tärkeäksi oppia tuntemaan asiakkaita ja kuulemaan heiltä, mitä tarpeita ja toiveita heillä on. Haluan olla asiakkaiden käytettävissä, Penttilä sanoo ja kehottaa nykäisemään hihasta, jos haluaa jutella tai muuten vaan tervehtiä.

Farmasisteja löytyy lähipiiristä

Penttilä on sotilasperheen kasvatti, joka syntyi Keski-Suomessa, muutti lapsena Itä-Suomeen ja kävi koulunsa Kuopiossa. Apteekkiala tuli tutuksi pienestä pitäen, sillä perhepiirissä oli farmaseutteja.

Lukiossa alkoi pohdinta siitä, mitä haluaa tehdä isona.

”Koen tärkeäksi oppia tuntemaan asiakkaita ja kuulemaan heiltä, mitä tarpeita ja toiveita heillä on.”

– Tykkäsin todella paljon kemiasta ja matikasta. Myös lääketiede kiinnosti, mutta tiesin, ettei minusta ikinä olisi lääkäriksi. Farmasian alalla saa yhdistää näitä kaikkia sopivasti, hän kertoo.

Tuore proviisori valmistui silloisesta Kuopion yliopistosta eli nykyisestä Itä-Suomen yliopistosta vuosituhannen vaihteessa. Opiskelupiireistä löytyi aviomies, jonka kanssa hän suuntasi Imatralle, toimi aluksi proviisorina sikäläisessä apteekissa ja myöhemmin pitkään Ruokolahden apteekissa naapurikunnassa. Sitten mielessä alkoi muhia ajatus omasta apteekista.

– Tarvitsin muutoksen uraani. Halusin uusia haasteita ja koin olevani valmis yrittäjyyteen ja apteekin johtamisvastuuseen. Vuonna 2018 aloitin apteekkarina Rantasalmella, jossa viihdyin erinomaisesti yli viisi vuotta.

Klarinetti soi vapaa-ajalla

Penttilä nauttii työstään, mutta arvostaa myös vapaa-aikaansa. Viime kesänä lomailusta saattoi vain unelmoida, koska kahden apteekin pyörittämiseltä siihen ei liiennyt aikaa.

Kun apteekin ovi sulkeutuu illalla, apteekkari puskee työasiat sivuun.

– Soitin klarinettia nuorena, mutta pidin 25 vuoden tauon. Innostuin soitosta uudelleen Rantasalmella, jossa on aktiivista orkesteritoimintaa. Soittaminen tarjoaa hyvän keinon palautua työstä.

Lisäksi Penttilä lukee mielellään kotimaista kirjallisuutta, neuloo ja nauttii liikkumisesta luonnossa. Kun linnut laulavat ja metsän tuoksu leijailee nenään, mieli rentoutuu.

iso apteekkari penttila2

Vapaalla Leena Penttilän sydän sykkii erityisesti musiikille, josta hän nauttii niin kuuntelijana kuin klarinetin soittajana.