Apteekkari nosti Vespat hyllylle
Apteekkari nosti Vespat hyllylle
Apteekkari Tatu Johansson ehtii työnsä ohella osallistua myös Suomen Apteekkariliiton toimintaan koulutus- ja viestintävaliokunnissa. Apteekki toimii opetusapteekkina ja tarjoaa vuosittain harjoittelupaikan noin viidelle farmaseutti- ja proviisoriopiskelijalle.
Töissä apteekissa

Apteekkari nosti Vespat hyllylle

Apteekki Primavera Itä-Helsingissä saattaa olla maailman ainoa apteekki, jossa vanhat Vespa-skootterit toimivat sisustuselementtinä ja asiakkaiden silmänilona. Apteekkari Tatu Johansson esittelee niitä mielellään kiinnostuneille.

Vihdoinkin. Tätä on odotettu! Näin kuvasi eräs asiakas tuntojaan Apteekki Primaveran Facebook-sivuilla, kun uuden apteekin avajaispäivä viime kesäkuussa julkistettiin. Apteekki sijaitsee Itäkeskuksen Prisman yhteydessä entisen ravintolan tilalla.

– Viereisessä Prismassa käy vuosittain suuri määrä asiakkaita, ja he joutuivat aiemmin hoitamaan apteekkiasiansa muualla. Emme ole vielä ehtineet juurikaan mainostaa, mutta asiakkaat ovat osuneet meille kauppareissullaan, iloitsee apteekkari Tatu Johansson.

Johansson siirsi apteekkinsa Vallilasta Itäkeskukseen, koska kiinteistöön oli tulossa putkiremontti eikä lähistöltä löytynyt sopivia väistötiloja. Muutto toiselle puolelle kaupunkia mahdollistui, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea taannoin poisti Helsingin kaupunginosakohtaiset apteekkirajoitukset Meilahtea lukuun ottamatta.

– Tunsin työnantajana myös vastuuta henkilöstöstäni. Jos emme olisi muuttaneet, olisin joutunut raskaasti supistamaan toimintaa eli lomauttamaan työntekijöitä noin viideksi kuukaudeksi. Päädyin siihen, että on mukavampi palkata lisää väkeä. Samalla pääsimme avarampiin tiloihin.

Uudessa Apteekki Primaverassa työskentelee apteekkarin lisäksi parikymmentä farmasian ammattilaista.

”Pantteri ei pääse raidoistaan”

Johansson vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Länsi-Suomessa eri paikkakunnilla, muun muassa Luvialla ja Salossa. Hän päätyi farmasian alalle isänsä jalanjäljissä.

– Minulla on noin 45 vuoden kokemus apteekeista, sillä olin kaksivuotias, kun isäni sai ensimmäisen oman apteekkinsa. Asuimme apteekin talossa, ja sain lapsena lauantaisin leikkiä pikkuautoilla apteekin isolla lattialla. Toimin samalla ”sähköisenä ovisilmänä”, eli jos joku asiakas astui sisään, hälytin isäni paikalle kotoa.

Kun ikä sekä luku- ja laskutaito karttuivat, poika pääsi vaativampiin töihin inventoimaan apteekin varastoa ja purkamaan tavaroita hyllyihin. Lukion jälkeen aikomus oli suunnata jollekin aivan muulle alalle.

”Lapsuudessani sain lauantaisin leikkiä pikkuautoilla isäni apteekin isolla lattialla.”

– Kävi kuitenkin samoin kuin monelle muullekin kollegalle, jolla on samanlaista sukurasitetta. Pantteri ei pääse raidoistaan, joten hakeuduin opiskelemaan farmasiaa Kuopion yliopistoon.

Johansson valmistui proviisoriksi vuonna 2001 ja työskenteli sen jälkeen pitkään isänsä silloisessa apteekissa Salossa sekä jonkin aikaa erään apteekkiketjun toimitusjohtajana.

Takaraivossa muhi koko ajan ajatus omasta apteekista. Apteekkiluvan saaminen vei aikaa ja vaati toistasataa hakemusta, kunnes sinnikkyys vihdoin palkittiin. Johansson aloitti apteekkarin uransa vuonna 2016 Kaakkois-Suomessa Miehikkälässä, josta siirtyi Vallilan apteekkiin vuonna 2019.

Primaveran valttina pitkät aukioloajat

Työskentely itärajan tuntumassa harvaan asutulla seudulla teki selväksi, mitä kattava apteekkiverkosto konkreettisesti merkitsee.

– Pienellä paikkakunnalla oli ruokakaupan lisäksi palveluina vain apteekki. Etäisyydet olivat pitkiä, ja apteekkiin tultiin syrjäkyliltä omalla tai naapurin kyydillä, kun hyviä julkisia yhteyksiä ei ollut. Jos apteekki olisi lakkautettu, asukkaat olisivat joutuneet matkustamaan 60–70 kilometrin päähän lähimpään kaupunkiin hakemaan lääkkeitään. Toivon päättäjien ymmärtävän, miten tärkeää on säilyttää Suomessa laaja apteekkiverkosto, Johansson sanoo.

Suomalainen apteekkijärjestelmä täyttää apteekkarin mielestä kansainvälisen vientituotteen vaatimukset. Hyvän saavutettavuuden lisäksi sen vahvuuksia ovat lääkkeiden hyvä toimitusvarmuus, kattava lääkevalikoima ja laajat aukioloajat.

”Parasta apteekkarin työssä on asiakaspalvelu ja jutteleminen ihmisten kanssa muistakin aiheista kuin lääkkeistä.”

Oman uuden apteekkinsa valttikortiksi Johansson nostaa näistä erityisesti pitkät aukioloajat. Ovet ovat auki maanantaista lauantaihin kellon ympäri aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Sunnuntaina palvelua saa kello 11:stä kello 19:ään.

Asiantuntijafarmaseutit ovat perehtyneet astma-, diabetes- sekä sydän- ja verisuonitauteihin sekä lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun. Tuotevalikoimaan kuuluu lääkkeiden lisäksi laaja valikoima rohdosvalmisteita, luontaistuotteita, sidetarvikkeita, suuhygienia- ja hampaidenhoitotuotteita ja ihonhoitotuotteita sekä apteekkikosmetiikkaa.

– Parasta apteekkarin työssä on asiakaspalvelu ja jutteleminen ihmisten kanssa muistakin aiheista kuin lääkkeistä. Olen päivittäin jonkin verran itse tiskissä toimittamassa reseptejä.

Vespoja töissä ja kotona

Vitriiniin nostetut Vespat nousevat helposti puheenaiheeksi, ja Johansson kertoo esitelleensä niitä jo kymmeniä kertoja kiinnostuneille asiakkaille.

Apteekkari tunnustautuu innokkaaksi Vespa-harrastajaksi ja Vespa Club of Finland -kerhon puheenjohtajaksi. Kun hänelle tarjoutui mahdollisuus laittaa esille muutama kunnostettu museo-Vespa uniikiksi katseenvangitsijaksi uuteen apteekkiinsa, tilaisuutta ei voinut sivuuttaa. Yksi niistä kuuluu hänelle itselleen ja yksi hänen pojalleen.

Vespat liittyvät myös vapaa-aikaan; niitä löytyy kotitallista useampia niin ajokuntoisia kuin kunnostuksen alla olevia.

– Pari kertaa kävin kesällä Vespalla töissä. Se on näppärä menopeli siirtymiseen kaupungissa paikasta toiseen.

Myös apteekin nimi viittaa sen omistajan harrastukseen. Primavera tarkoittaa italiaksi kevättä mutta on myös yksi Vespa-tyyppi, kuinkas muuten.

Apteekkari Tatu Johansson

Apteekkarin harrastus näkyy näyteikkunassa, jonne on nostettu esille neljä museo-Vespaa. Apteekki Primaveran nimikin viittaa näihin ketteriin kulkuneuvoihin.

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.