Apteekkari haastaa itsensä työssään jatkuvasti
Forssan Kutomon apteekkari Maria Ala-Karvia vähentäisi terveydenhuollon byrokratiaa, jotta asiakkaiden lääkehoito toteutuisi sujuvammin.
Harva apteekki sijaitsee niin upeassa miljöössä kuin Kutomon apteekki Forssan keskustassa Loimijoen rannalla. 1800-luvun punatiilistä teollisuusarkkitehtuuria edustava alue on Museoviraston suojelema. Siellä toimi aikoinaan Suomen ensimmäinen teollinen kangaspaino, josta tuli myöhemmin osa Finlaysonia. Kun tehtaan toiminta loppui vuonna 2009, alueesta muodostui yksi kaupungin kaupallisista keskuksista.
Maria Ala-Karvia aloitti Kutomon apteekin apteekkarina elokuussa 2023. Hän siirtyi Forssaan Kihniön apteekista, jossa työskenteli apteekkarina kolmisen vuotta. Koti sijaitsee Karviassa, kahden ja puolen tunnin automatkan päässä Pohjois-Satakunnassa. Ala-Karvia on jo vuosia toiminut miehensä kanssa sijais- ja tukiperheenä; lapset tuovat elämään iloa ja energiaa.
– Olen Forssassa kolmena päivänä viikossa ja muina päivinä teen etätöitä kotoa käsin. Kun olen apteekissa, olen joko asiakaspalvelussa tai henkilökunnan kanssa. Etäpäivinä hoidan paperityöt ja palaverit videoneuvotteluina. Etätyö on tätä päivää myös apteekkareilla, Ala-Karvia kertoo.
Erikoispalveluna omaa lääkevalmistusta
Uusi apteekkari solahti hyvin uuteen työympäristöönsä. Sydäntä lämmitti heti alkajaisiksi reilun kymmenen hengen vahvuisen henkilökunnan ammattitaito sekä asiakkaita kunnioittavasti ja lämpimästi kohteleva toimintatapa.
Tavanomaisten apteekkipalveluiden lisäksi Kutomon apteekki valmistaa lääkkeitä, mikä nykyisin on harvinaista. Erikoisosaamista löytyy etenkin syyhyyn käytettävän rikkivoiteen ja suun kiputilojen hoitoon tarkoitettujen kolmois- ja neloisgeelien valmistukseen.
Tavanomaisten apteekkipalveluiden lisäksi Kutomon apteekki valmistaa lääkkeitä, mikä nykyisin on harvinaista.
– Syyhy alkaa olla epidemia Suomessa, ja monet syyhykannat ovat jo vastustuskykyisiä olemassa oleville syyhylääkkeille. Lääkevalmistus ei ole meille taloudellisesti kannattavaa, ja siihen käytetty aika on pois asiakaspalvelusta. Teemme sitä, koska asiakkaat tarvitsevat näitä lääkkeitä, Ala-Karvia taustoittaa.
Kutomon apteekki tarjoaa myös lääkkeiden annosjakelupalvelua hoitokodeille ja kotihoitoon. Annosjakelu sopii henkilöille, joilla on käytössään useita lääkkeitä ja joiden lääkitys on suhteellisen vakiintunutta. Asiakas saa lääkkeensä apteekista koneellisesti jaettuna kahden viikon erissä. Palveluun sisältyy myös lääkityksen tarkistus. Annosjakelu vähentää lääkehävikkiä ja usein pienentää lääkemenoja.
– Robotti jakaa lääkkeet ja on aina tarkempi ja hygieenisempi kuin ihminen. Hoitajat voivat lääkkeiden jakelun sijaan keskittyä hoitotyöhön. Näkisin, että lääkejakelu on jatkossa enemmän apteekkien työtä.
Apteekista löytyy myös kosmetologi, joka neuvoo asiakkaita ihonhoitoon ja apteekkikosmetiikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Uutta: kanta-asiakasjärjestelmä, asiakasillat ja videoapteekki
Monenlaiset kehitysideat palveluiden parantamiseksi entisestään pyörivät koko ajan Ala-Karvian mielessä. Yksi niistä on jo ehditty toteuttaa: paikallisiin tarpeisiin perustuva kanta-asiakasjärjestelmä. Se sisältää vaihtuvia itsehoitotuotteiden erikoistarjouksia ja bonuksia, jotka näkyvät suoraan alennuksina kassalla.
– Olemme myös keväällä aloittamassa asiakasiltoja apteekissa potilas- ja muiden järjestöjen kanssa. Kerromme niissä apteekin roolista paikallisena terveydenhuollon toimijana ja ajankohtaisista tai osallistujia kiinnostavista lääkehuollon asioista, apteekkari valottaa.
”On käsittämätöntä, että apteekin henkilökunta ei saa käyttää yliopistosta ja täydennyskoulutuksesta saatua koulutusta ja palvella asiakasta niin, että lääkehoito toteutuu.”
Asiakkaat voivat pian hoitaa kotoa käsin apteekkiasioitaan, kuten keskustella farmaseutin kanssa ja tilata lääkkeitä, videoapteekin eli Remomedi-puhelinsovelluksen kautta. Tuotteet voi noutaa itselle sopivana ajankohtana apteekista, apteekin noutolokerikosta tai tilata kotiin toimitettuina.
Videoapteekki on Ala-Karvian mukaan yksi esimerkki siitä, miten Kutomon apteekki pyrkii parantamaan palveluitaan.
– Tavoitteena on myös laajentaa tuotevalikoimaamme, ja otamme mielellämme asiakkailta vastaan toiveita yksittäisistä itsehoito- tai kosmetiikkatuotteista ja -sarjoista.
Apteekin ammattitaito paremmin hyötykäyttöön
Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat viime vuosina aiheuttaneet harmia apteekeille ja asiakkaille. Ala-Karvia ehdottaa yhdeksi apukeinoksi turhan byrokratian karsimista. Esimerkiksi jos joku pullossa oleva silmätippa on loppunut koko maasta, apteekki ei voi vaihtaa sitä samaa lääkettä sisältäviin kertakäyttöpipetteihin kysymättä lääkkeen määränneeltä lääkäriltä siihen lupaa. Aikaa kuluu lääkärin tavoittamiseen, eikä se nykypäivänä aina ole ihan helppoa.
– On käsittämätöntä, että apteekin henkilökunta ei saa käyttää yliopistosta ja täydennyskoulutuksesta saatua koulutusta ja palvella asiakasta niin, että lääkehoito toteutuu sujuvasti. Jos asiakas ymmärtää ja hyväksyy muutoksen, ja lääkehoito pysyy samana, apteekilla pitäisi olla paremmat valtuudet ja mahdollisuudet varmistaa katkeamaton lääkehoito.
Haasteiden ja kaiken kiireen keskellä Maria Ala-Karvia välillä ihmettelee, miten paljon työstään voi silti tykätä vielä vuosien jälkeen.
– Apteekkarin työ on käytännönläheistä ja vaihtelevaa, kun asiakkaiden ongelmiin etsitään yhdessä ratkaisuja. Työssä joutuu haastamaan itseään loputtomasti. Hyödyn omasta ammattitaidosta näkee jatkuvasti, mikä on palkitsevaa.
Farmasian lisäksi Ala-Karvia on opiskellut muun muassa gerontologiaa ja toiminut omaishoitajana, joten hän tietää, mitä vanhustenhoito on käytännössä.
Maria Ala-Karvia nauttii työskentelystä Finlaysonin vanhan tehtaan kauniissa ympäristössä.