Apteekit voivat keventää terveydenhuollon kuormaa
Kun terveysasemia karsitaan, monen pienen paikkakunnan ainoaksi terveyspalveluksi jää apteekki.
Hyvinvointialueiden resurssit ovat niukat, väestö ikääntyy ja tarve terveyspalveluille kasvaa. Tässä tilanteessa apteekit voivat osaltaan keventää terveydenhuollon kuormitusta.
- Apteekit ovat lääkkeiden parhaita asiantuntijoita. Siksi niiden osaamista kannattaisi hyödyntää hyvinvointialueilla nykyistä enemmän, sanoo apteekkari Kirsi Pietilä Riihimäen Aurinko Apteekista.
Suomessa on yli 800 apteekkia, eli lähes jokaisesta kunnasta löytyy vähintään yksi apteekki. Yhteensä niissä työskentelee noin 5 500 yliopistokoulutettua farmasian ammattilaista.
Kun hyvinvointialueet tehostavat toimintaansa ja karsivat terveysasemia, monen pienen paikkakunnan ainoaksi terveydenhuollon palveluksi jää apteekki. Sieltä asiakkaat voivat edelleen kysyä neuvoa, kun heillä on erilaisia terveyspulmia.
Osassa apteekkeja toimii myös terveyspiste, jossa sairaanhoitaja tekee asiakkaille erilaisia mittauksia ja pieniä toimenpiteitä.
- Tulevaisuudessa apteekit voisivat ehkä vuokrata tilojaan myös hyvinvointialueiden käyttöön. Hyvinvointialueen sairaanhoitaja voisi tulla haja-asutusalueella apteekkiin pitämään vastaanottoa, tai palvelun voisi ostaa yksityiseltä tuottajalta, joka toimii apteekin tiloissa, Pietilä ehdottaa.
Matalan kynnyksen neuvontapaikka
Apteekki on asiakkaille matalan kynnyksen paikka kysyä neuvoa erilaisissa terveysongelmissa. Usein vaiva hoituu itsehoidolla, eikä yhteydenottoa terveydenhuoltoon edes tarvita.
Jos itsehoito ei riitä, asiakas ohjataan apteekista eteenpäin lääkärin vastaanotolle. Apteekki antaa myös tarvittavat neuvot ja ohjeet, jotta asiakas osaa käyttää lääkärin määräämiä lääkkeitä oikein.
- Tämän lisäksi apteekit voisivat tarjota hyvinvointialueille nykyistä laajemmin palveluja, jotka liittyvät esimerkiksi vanhuspalvelujen lääkehuoltoon tai lääkitysongelmien seulontaan. Näistä palveluista hyvinvointialueiden tulee kuitenkin sopia apteekkien kanssa erikseen, Kirsi Pietilä sanoo.
Ennen kuin yhteistyötä voidaan syventää, apteekkien ja hyvinvointialueiden on tärkeää tutustua toisiinsa, jotta yhteydenpito olisi jatkossa helppoa ja sujuvaa. Tässäkin on monilla alueilla vielä tekemistä.
- Hyvinvointialueiden päättäjät eivät välttämättä edes tiedä, kuinka paljon alueella on apteekkeja ja millaisia palveluja ne tarjoavat. Tätä tietoa me apteekkarit olemme nyt pyrkineet viemään hyvinvointialueille, Pietilä kertoo.