Apteekit avuksi rokotuksiin
Apteekit avuksi rokotuksiin
Ajankohtaista

Apteekit avuksi rokotuksiin

Useissa Euroopan maissa apteekit antavat influenssarokotuksia. Apteekkirokotusten on todettu nostavan rokotuskattavuutta. Monissa maissa apteekit antavat myös koronarokotteita. 

EU:n apteekkijärjestö (PGEU) varoittaa lähestyvästä influenssakaudesta ja sen tuomista haasteista terveydenhuollolle. PGEU peräänkuuluttaa tehokasta rokotekampanjointia, jotta ihmiset ottaisivat influenssarokotteita mahdollisimman laajasti. Tässä apteekit voisivat olla avuksi muun muassa tunnistamalla riskiryhmiä ja rohkaisemalla ihmisiä rokotuksen ottamiseen. 

Monin paikoin apteekit voivat osallistua myös rokottamiseen. Tällä hetkellä apteekit voivat antaa influenssarokotuksia kaikkiaan kahdeksassa Euroopan maassa.

Rokotuskattavuus paremmaksi

PGEU:n mukaan apteekkirokotukset tavoittavat ihmisiä, jotka eivät ehkä muuten hakeutuisi rokotettaviksi, ja nostavat näin rokotuskattavuutta. Esimerkiksi Ranskassa apteekit rokottivat yli 3,7 miljoonaa ihmistä influenssaa vastaan lokakuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä. Jopa joka kolmas influenssarokotus otettiin apteekissa.

Kuluvana vuonna apteekit ovat monin paikoin osallistuneet myös koronarokotuksiin. Kaikkiaan seitsemässä Euroopan maassa, viimeisimpänä Italiassa ja Puolassa, koronarokotteen on voinut ottaa apteekissa. Myös Norjassa apteekit ovat antaneet koronarokotteita.

- Rokotukset ovat apteekeille erinomainen lisäpalvelu. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja ihmetelleet, voiko rokotteen ottaminen olla näin helppoa. Myös yhteiskunta hyötyy, sillä apteekkirokotukset nostavat rokotuskattavuutta ja vähentävät siten tautitaakkaa muualla terveydenhuollossa, Norjan Bergenissä työskentelevä apteekkari Asko Heikkilä toteaa.

Apteekit kiinnostuneita tekemään koronatestejä

Kokoomus ehdotti elokuussa, että apteekit ryhtyisivät tekemään covid-pikatestejä oireettomille koronapassia varten. Apteekkariliiton tuoreen kyselyn mukaan yli 60 prosenttia apteekeista on valmiita tekemään testejä täsmäkoulutuksen jälkeen.

Useiden apteekkien mielestä koronatestaus sopisi hyvin apteekkien rooliin osana terveydenhuoltoa ja lähentäisi apteekkien ja terveydenhuollon yhteistyötä entisestään. 

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.