Apteekissa koronapiikki olkavarteen
Apteekissa koronapiikki olkavarteen
Rokotusta antamassa Eeva-Liisa Pälli.
Apteekki palvelee

Apteekissa koronapiikki olkavarteen

Rauman Keskus-Apteekki aloitti toisena apteekkina Suomessa koronarokotteiden antamisen ja täydentää palvelulla julkista terveydenhuoltoa.

Pula koronarokottajista on talven mittaan ollut joillain paikkakunnilla jopa huutava. Apteekkariliitto esitti taannoin apteekkeja lisäresurssiksi, ja myös poliitikot ovat ehdottaneet samaa. Esimerkiksi Rauman kaupunki innostui ajatuksesta, koska sen terveyspalvelujen oma rokotustahti ei ollut riittävä. Se lähetti paikallisille apteekeille nopealla aikataululla tarjouspyynnön rokotusten antamisesta. Rauman Keskus-Apteekki lähti niistä ainoana mukaan pienen harkinnan jälkeen.

– Ensin piti miettiä, onko meillä resursseja koronarokotuksiin muiden tehtäviemme ohella. Selvitimme toteutukseen liittyvät asiat ja päätimme kantaa yhteiskunnallisen vastuumme ryhtymällä kaupungin viralliseksi rokotuspisteeksi, kertoo apteekkari Timo Hännikäinen.

Koronarokotteen voivat saada apteekissa maksutta kaikki yli 18-vuotiaat Raumalla kirjoilla olevat, pitkäaikaisesti asuvat ja alueen yritysten työntekijät, jotka eivät saa sitä työterveyshuollosta. Kaupungin kanssa on sovittu enintään 1 500 henkilön rokottamisesta helmikuun loppuun mennessä. Koronarokotteet toimitetaan apteekkiin viikoittain pieninä erinä Rauman terveyspalveluista tai Satasairaalasta.

Aika apteekin koronarokotukseen varataan apteekin verkkosivuilta, puhelimitse tai kaupungin koronarokotusten infosivuilta löytyvän linkin kautta.

Pitkä kokemus rokottamisesta

Rauman Keskus-Apteekissa on ollut vuodesta 2008 lähtien Terveyspiste, jossa asiakkaat saavat matkailu-, kausi-influenssa- ja pneumokokkirokotuksia. Niitä ja nyt myös koronarokotuksia antavat sairaanhoitaja ja farmaseutti–sairaanhoitaja, jotka ovat suorittaneet pakollisen täydennyskoulutuksen. Tieto asiakkaan saamasta koronarokotuksesta kirjautuu Kanta-palveluun.

Pitkien aukioloaikojen vuoksi tarjolla on rokotusaikoja myös iltaisin ja tarpeen mukaan viikonloppuisin, mikä helpottaa asiakkaiden pääsyä rokotettavaksi, kuten myös apteekin keskeinen sijainti.

– Asiakkaat ovat löytäneet hyvin apteekin koronarokotukset ja kehuneet ajanvarauksen helppoutta. Myös palaute koronarokotuksista on ollut pelkästään positiivista. Samalla olemme pystyneet helpottamaan kaupungin rokotuspaineita, Hännikäinen sanoo.

Useat EU-maat jo hyödyntävät apteekkeja koronarokotuksissa; viimeisimpänä Norja ja Tanska ovat laajentaneet koronarokotukset apteekkeihin.

pieni rauma

Raumaa vaivannut pula korona­rokottajista sai Rauman Keskus-Apteekin
apteekkari Timo Hännikäisen järjestämään apteekkiinsa virallisen rokotuspisteen.

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.